Back

ⓘ Ujung Bōsō ya iku Ujung kang nyakup sakkabèhané Prefektur Chiba ing Honshu, pulo paling gedhé ing Jepang. Ujung iki mbentuk pesisir wétan Teluk Tokyo, misahaké ..




Ujung Bōsō
                                     

ⓘ Ujung Bōsō

Ujung Bōsō ya iku Ujung kang nyakup sakkabèhané Prefektur Chiba ing Honshu, pulo paling gedhé ing Jepang. Ujung iki mbentuk pesisir wétan Teluk Tokyo, misahaké wewengkon kasebut saka Samudera Pasifik. Ujung iki jembaré udakara 5.034 km persegi.

Ujung Bōsō diwatesi déning Samudra Pasifik ing sisih wétan lan kidul, Teluk Tokyo ing kulon, Kali Edo lan Kali Tone ing lor. Kawasan Lembah Bōsō sapérangan gedhé wewengkoné dumadi saka gumuk. Gunung Atago ing Minamibōsō lan Kamogawa kuwi papan paling dhuwur ing ujung kasebut kanthi dhuwur 408.2 m 1.339 kaki. Saka kidul nganti lor wewengkon Punthuk Bōsō ngabentang nganti Plato Shimōsa, kang nyakup sapérangan gedhé wewengkon lor Prefektur Chiba, nganti sapinggiring Kali Tone.

                                     

1. Étimologi

Jeneng lan kanjiné ujung iki dijupuk saka bekas provinsi kang mbiyèn tau ngadeg ing kana: Awa 安房, Kazusa 上総 lan Shimōsa 下総. Badan Meteorologi Jepang biyasané ngrujuk pesisir ujung pérangan kulon lan wétan minangka Uchibō 内房 lan Sotobō 外房.