Back

ⓘ Sinonggi inggih menika dhaharan khas saking suku Tolaki, Sulawesi Tenggara, Indonésia ingkang dipundamel saking pathi sagu. Suku Tolaki gadhah tradhisi dhahar s ..




                                     

ⓘ Sinonggi

Sinonggi inggih menika dhaharan khas saking suku Tolaki, Sulawesi Tenggara, Indonésia ingkang dipundamel saking pathi sagu. Suku Tolaki gadhah tradhisi dhahar sinonggi sesarengan ingkang dipunwastani mosonggi. Kangge Suku Tolaki, sinonggi menika dhaharan pokok ingkang samenika sampun ngalami peralihan kanthi makna saha saingan nasi.

                                     

1. Katrangan

Sinonggi minangka dhaharan pokok saking Suku Tolaki ingkang dipundamel saking pathi sagu. Wonten ing Sulawesi Selatan, dhaharan ingkang sami dipunwastani minangka kapurung déné wonten ing Pulo Maluku dipunwastani papeda. Sanadyan dhaharan kasebut bahanipun sami, ananging caranipun damel beda. Kanggoé sinonggi, glepung sagu anggenipun masak boten dipuncampur kalihan sayur, duduh ulam, sambel, utawa bumbu sanesipun, ananging gumantung kalihan selera individu. Kangge suku Tolaki, sinonggi dados dhaharan pokok ananging samenika sampun dados dhaharan panggantosing beras nalika paceklik.

Sanajan panganan khas Tolaki, ora ana sing ngerti wiwit nalika Suku Tolaki ngombe sinonggi. Nanging, panganan iki udakara atusan taun kaya beras. Mitos Tolaki ujar manawa bahan mentah Sinonggi sagu tuwuh dhéwé ing desa Kuko Hulu ing Kali Konaweha, saiki diarani Old Latoma. Ing Tolaki, iki diarani sowurere ", tegese "désa kang dikupengi èwonan wit sagu". Papan kasebut kapernah persis cedhak Tongauna, Kacamatan Ulu Iwoi, Kabupatèn Kolaka. Versi liyane nyatakaké yèn wit sagu kang tuwuh ing rawa kasebut asalé saka Maluku.