Back

ⓘ Tamalé minangka olah-olahan tradisional Mesoamerican, digawé saka masa utawa adonan, sing didang ing kulit jagung utawa godhong gedhang. Wungkus kasebut bisa di ..




Tamalé
                                     

ⓘ Tamalé

Tamalé minangka olah-olahan tradisional Mesoamerican, digawé saka masa utawa adonan, sing didang ing kulit jagung utawa godhong gedhang. Wungkus kasebut bisa dibuang sadurungé mangan utawa digunakaké minangka ajangan. Tamales bisa diisi daging, keju, woh-wohan, jejanganan, lombok utawa panganan apa wae miturut rasa, lan loro ngisi lan duduh masak uga bisa diisi.

Tamalé minangka versi anglicized saka Spanyol tamal jamak: tamales, saka basa Nahuatl. Tamal asalé saka tembung Nahuatl tamalli liwat basa Spanyol ing endi tamal yaiku tamal lan tamales jamak. Tembung tamale minangka pambentukan bali saka tamales, karo pamicara basa Inggris sing nganggep sing tunggal yaiku tamale lan plural tamales.

                                     

1. Sajarah

Tamalé asalé ing Mesoamerica wiwit 8000 nganti 5000 SM. Nyuguhaké panganan iki bisa kawentar saka budaya pribumi ing Meksiko lan Guatemala menyang Amerika Latin. Miturut ahli arkeologi Karl Taube, William Saturn lan David Stuart, tamalé saka tanggal wiwit taun 100 Masehi. Dheweke nemu referensi agambar ing Mural San Bartolo, ing Petén, Guatemala.

Peradaban Aztec lan Maya, uga Olmec lan Toltec sadurunge dheweke, nggunakake kayu minangka panganan gampang digawa, kanggo lelungan mburu, lan lelungan jarak adoh, uga nyengkuyung tentara. Tamalé uga dianggep suci amarga minangka panganan kanggo para dewa. Aztec, Maya, Olmeca, lan Tolteca kabèh nganggep awake dhewe dadi wong-wong sing dadi jagung lan dadi tamalé dadi akeh ing upacara lan festival.