Back

ⓘ Sukuti ya iku daging garing olah-olahan saka Nepal asalé, nanging uga digunakaké ing Himalaya bagean India lan Tibet biasané digawé saka kebo, lan kadhangkala s ..




Sukuti
                                     

ⓘ Sukuti

Sukuti ya iku daging garing olah-olahan saka Nepal asalé, nanging uga digunakaké ing Himalaya bagean India lan Tibet biasané digawé saka kebo, lan kadhangkala saka dhomba utawa wedhus. Iki minangka panganan pokok wong Limbu lan Gurung. Lafal Limbu: Sakhekya. Iki digunakaké minangka sumber protein lan uga nambah jinising panganan nalika mangsa salju ing tlatah gunung. Saiki panganan iki umume kasedhiya ing taun-taun ing antarané komunitas wong gunung saengga Sukuti minangka panganan sing bisa dipangan. Sukuti minangka salah sawijining jinis daging ing Nepal, bisa digoreng lan diolah ing akéh cara.

                                     

1. Sajarah

Sadurungé wektu sajrone korban kewan wis ana ing candhi. Ing ngarsané sedulure, wong tani kasebut ndedonga kebo sadurunge ing dewa-dewa para dewa lan mbelih sirah kebo kanthi bubuk werna abang lan kembang. Kurban getih diparingaké marang para dewa, lan sirahé banjur digedhekaké ing pasucené. Omah kasebut banjur nggotong kebo menyang pawon, supaya diwasoh. Ora ana siji-siji, organ utawa balung, kabèh wis diisi, lan kabèh wis masak kanggo sajian panganan sing enak. Sawétara daging dikirimaké dimasak kanggo mangan bengi ing dina kasebut, lan sisané kudu dikumbah lan diproses mengko ing kulkas, ing duduh, goreng, barbeque, digiling, diwungkus, dikukus. Ing Nepal, wong-wong ora mesthi mangan daging sadurungé urip kutha sing apik karo restoran lan toko, lan yen ana kesempatan, dheweke ora bakal ngisi apa-apa. Ing mangsa panas sing angel, daging garing sing awèt bisa nylametaké nalika nyuplai panganan. Iki minangka kakudunan. Iki saiki ngripta rasa enak.

                                     

2. Cara ngolah

Kanggo ngasilaké daging sing garing, daging kewan utawa manuk kudu diiris kanthi tipis lan gajihé kudu diilangi kanthi ngati-ati. Lembar daging digantung ing gendheng uga ing ndhuwur Chulho asap kayu supaya garing. Iki asring menehi mambu sing ora nyenengaké supaya lapisan kasebut asring ditutup kanthi rempah-rempah kaya ta uyah, kunir, lada, bubuk lombok lan kunir, kadang kala jaé lan bawang uga digunakaké sadurungé disebar ing kain sing resik supaya garing ing srengengé. Iki mbiyantu daging supaya duwé pangerten sing kuwat lan tetep serangga tetep teluk. Yen kelembapan ora ana lan jalur dadi garing, daging kasebut diolah. Bisa uga disegeraké nalika dimasak ing kerikil, nanging Sukuti digawé saka karangan kasebut, cara paling apik kanggo nyiyapaké daging garing.

                                     

3. Nggawé lan nyepakaké

Sukuti dimasak ing pawon nganti suwené wong Nepal dadi daging garing. Ana sawétara cara kanggo nggawé sukuti gumantung karo rasa. Nanging metode utama sing kawentar banget ing padunung Nepal yaiku metode panggang utawa panggang jero. Kanggo nggawé sukuti, kombinasi uyah, lada, jinten, kunir, lan bubuk lombok dijupuk saka leladen lan coklat utawa panggang, banjur dicampur nganggo rempah-rempah. Sukuti serbaguna, sampurna karo bawang lan tomat sing disigar, ditambah bawang ijo utawa godhong ketumbar. Yen daging garing dicampur kanthi apik, banjur digabung karo mertega sing ana, kanthi rempah-rempah, brambang lan bawang putih. Ora prelu ngetokaké kringet sing nggawé selera sing apik. Bunder sing asile dadi pedhes, saben cokotan sing ngemot daging lan rempah-rempah, bawang putih, jahe, trikatuka, tomat, uyah, lan cili, ganti saben cokotan ing kunir lan rangup, lan pancen enak.