Back

ⓘ Seré iku tuwuhan kang kagolong familia Poaceae. Seré urip ing panggonan kang cedhak karo banyu, lemahe gembur. Panggonan kang akèh dadi habitate tuwuhan iki ya ..




Seré
                                     

ⓘ Seré

Seré iku tuwuhan kang kagolong familia Poaceae. Seré urip ing panggonan kang cedhak karo banyu, lemahe gembur. Panggonan kang akèh dadi habitate tuwuhan iki ya iku pinggir kali, rawa, utawa saluran irigasi. Kanggo ngembang biake tuwuhan iki kanthi cara pisahke seré saka godhonge, nanging oyote aja diilangi, banjur tandur.

Jeneng liya saka seré:seréh, seré Jawa, sarai, sorai, sange-sange Sumatera, belangkak, senggalau, salai Kalimantan, see, nau sina, bu muke Nusa Tenggara, tonti, sare Sulawesi, hisa, bisa Maluku Tuwuhan iki ngandhung: Minyak asiri: geraniol, citronnelal, eugenol-metil eter, sitral, dipenten, eugenol, kadinen, kadinol, lan limonen.

                                     

1. Mupangate

  • Obat watuk: Siapke 600 gram seré seger banjur digaringaké. Bubar diresike banjur digodhog nganti mateng, banjur banyune diombe
  • obat nyeri utawa ngilu: seré kang wis disuling dijupuk lenga atsirine, banjur lenga seréne dioleske ing panggon kang lara. éIsa uga seré kang isih seger digodhog nganggo banyu sithik, banjur banyune mau dioleske ing panggonan kang lara.
  • Ngobati awak pegel: Siapke 600 gram seré kang isih seger, sekaliyan oyote. Digodhog nganggo banyu, banur banyune kanggo adus. Banyune sing digunakaké adus apike isih anget.