Back

ⓘ Wong - Sundha, Bunyèvsi, pribumi Taiwan, Wong-wong transgèndher ing militèr, Bèrbèr, Madura, Wong, Bali, Tengger, Clara De Run, Peeta Mellark, Tokoh masyarakat ..




                                               

Wong Sundha

Wong Sundha iku bebrayan ing Pulo Jawa pérangan kulon. Wong Sundha rada mèmper wong Jawa budayané. Prabédan mligi ya iku wong Sundha luwih Islami budayané lan sifaté uga luwih égalitèr tinimbang wong Jawa Wétanan. Béda karo wong Jawa, pangaribawa agama Hindhu lan Buda luwih sithik. Basa kang dipituturaké Wong Sundha iku basa Sundha.

                                               

Wong Bunyèvsi

Wong Bunyèvsi ya iku golongan ètnis kang akèh-akèhé ndunungi wewengkon Bačka ing Sèrbi lan Honggari Kidul. Wong-wong iki bokmenawa asalé saka Hèrsegowina, kang banjur migrasi menyang Dalmatia, lan saka kana ngalih menyang Lika lan Bačka ing abad angka 16 lan angka 17. Wong Bunyèvsi kang manggon ing Bosnia lan Hèrsegowina dalah ing Kroasia saiki ing wektu iki nguri-uri jejuluk mangkono mligi minangka jatidhiri étno-régional tur asring ngaggep golongané minangka wong Kroasia. Wong Bunyèvsi nggilut Katulik Roma lan nyaturaké basa Sèrbo-Kroasia adhialèk Ikav kang duwé karakteristik arkais. Nal ...

                                               

Wong pribumi Taiwan

Wong pribumi Taiwan iku wong bumi utawa wong asli Taiwan. Wong bumi iku kagolong wong Austronesia kang ana ing Taiwan, sadurungé ana Suku Han kang imigrasi ing gtaun 1600-an. Cacahe wong bumi iku kurang luwih 2% saka 23 yuta saka cacahé wong Taiwan. Lumrahé wong bumi Taiwan urip ing pagunungan la ing lembah rata ing sisih wétan Pulo Taiwan lan Pulo Lanyu. Amarga papan panggonnan kang dinggoni wong bumi Taiwan iku béda-béda, basane, lan budayane uga béda banjur wong bumi Taiwan dipantha-pantha dadi Wong Amis, Wong Atayal, Wong Paiwan, Wong Bunong, Wong Lukai, Wong Beinan, Wong Cao, Wong Sai ...

                                               

Wong-wong transgèndher ing militèr

Militèr-militèr ing donya racaké ora nampa wong transgèndhèr mlebu dadi saradhadhu. Sanadyan sawatara nagara wis ora mawang orièntasi sèksual ing panduming jejibahan militèr padinan, akèh nagara racaké isih mawang idhèntitas gèndher ing panduming jejibahan militèr padinan. Ing kasil panalitèn kang kababar ing 2014 déning Hague Centre for Strategic Studies, saka 103 nagara kang tinaliti, 18 nagara ngidini wong transgèndher mlebu ing militèr, lan sangang nagara punjul mbokmanawa uga ngidini saradhadhu transgèndher. Wondéné, 18 nagara kang kapesthèkaké nampa wong transgèndher ngabdi ing milit ...

                                               

Wong Bèrbèr

Wong Bèrbèr utawa wong Amasigèn yaiku sawijining golongan étnis kang asliné saka Afrika Lor. Wong-wong iki sumebar ing wewengkon kang nyrambahi péranganing Samodra Atlantika tekan Oase Siwa ing Mesir, lan saka Segara Tengah tekan Kali Niger. Ing sujarahé, wong-wong iki nyaturaké basa Bèrbèr, singa salé saka cawangé basa Bèrbèr saka kulawarga basa Afroasiatika. Awit panalukan Muslim Afrika Lor ing abad kapitu, wong Bèrbèr kanthi cacah akèh kang ndunungi wewengkon Maghribi éntuk sawenèh ngèlmu ngenani manéka warna basa kang ana ing Afrika Lor. Sawisé kolonialisasi Afrika Lor déning Prancis, ...

                                               

Wong Madura

Wong Madura ing Indonésia cacahé kira-kira ana 15 yuta. Asale urip ing Pulo Madura lan pulo-pulo saindhengane, kaya ta Gili Raja, Pulo Sapudi, Pulo Raas lan Kangean. Kajaba iku, wong Madura urip ing wetaning Jawa Wétan, kaya ta mila pinggir segara saka Surabaya nganti Banyuwangi. Wong Madura ing Situbondo lan Bondowoso, lan wétané Probolinggo cacahé paling akèh, lan ora ana sing bisa Basa Jawa. Wong Madura uga urip ing Kalimantan, sing tas ana konflik lan rajapati ing Sampit lan Sambas. Wong Madura dhasaré wong sing seneng ngranto, amarga kaanan tlatahe sing ora becik kanggo tani. Wong Mad ...

                                               

Wong

Kaca iki wujud kaca disambiguasi bab Wong Wong sing ateges padunung ing siji tlatah utawa panggonan. Wong sing ateges jalma manungsa Wong sing ateges bangsa utawa suku bangsa

Wong Bali
                                               

Wong Bali

Wong Bali iku suku bangsa ing Indonésia kang mligi urip ing Pulo Bali lan saindhengé. Wong Bali cacahé kurang luwih ana 3 yuta jiwa. Wong Bali mligi agamané Hindhu.

Wong Tengger
                                               

Wong Tengger

Wong Tengger sing ngarani trah wong Majapahit sing mlayu mlebu tlatah Tengger, merga ora gelem mlebu Islam. Wong Tengger isih nganut ajaran sing diarani BUDO nanging karo wewengkon dilebokake ing agama Hindhu. Wong Tengger tinemu ing désa-désa kacamatan Tosari, Pasuruan; kacamatan Sukapura, Probolinggo, désa Ngadas, Poncokusumo, Malang lan désa Ranupane, kacamatan Senduro, Lumajang.

                                               

Clara De Run

Clara De Run iku, sawijining wong wadon sing menang sayembara Ratu Ayu ing Malaysia taun 1965. Kala iku kenya iki dianggep sing ayu dhéwé. Kenya iki yèn dideleng saka jenengé katonané wong katurunan Éropah.

Peeta Mellark
                                               

Peeta Mellark

Peeta Mellark inggih punika paraga protagonis ing novèl trilogi The Hunger Games karangan Suzanne Collins. Piyambakipun inggih punika peserta putra saking Distrik 12, sami kaliyan Primrose Everdeen kanggé berpartisipasi ing salebeting The Hunger Games ke-74. Ing filem The Hunger Games ingkang dipunsutradarai déning Gary Ross, karakter Peeta dipunperanaken déning aktor Josh Hutcherson.

                                               

Tokoh masyarakat

Tokoh masarakat iku wong-wong kang olèh kinurmatan lan diakoni ing masarakaté, amarga pratingkah utawa tumindaké kang magepokan klawan wong akèh lan lumrahé nduwé kaluwihan.

Topan (Srimulat)
                                               

Topan (Srimulat)

Topan kanthi jeneng jangkep Topan Muhammad Sugianto, iku sawijining pelawak sing tau main ing Ketoprak Humor. Topan iku kakangné almarhum pelawak Leysus. Saiki dhèwèké aktif minangka pengurus tim bal-balan porprov Kabupatèn Malang lan klub Arema Malang.